FAQ

In deze Frequently Asked Questions (FAQ) vindt u de meest gestelde vragen over een airconditioning systeem. We geven uitleg of toelichting van technische termen Lees meer over de mogelijkheden van een A-merk airconditioner en geniet het hele jaar van uw airco als klimaatbeheersysteem.

Is een airco een klimaatbeheersysteem?

Jazeker, alle airconditioners die ACtotaal.nl u aanbiedt hebben een warmtepomp en hiermee kunt u koelen of verwarmen!

Dus u heeft het hele jaar door plezier van uw airco.

Wist u dat verwarmen met een airconditioner aanzienlijk goedkoper is dan met uw CV ketel !!

Dit komt omdat een CV ketel 100% gebruikte energie omzet in 100% warmte maar een airconditioner gebruikt de warmte uit de lucht hierdoor gebruikt het 25% energie om 100% warmte af te geven. Zie hier uw aanzienlijke besparing van de energiekosten.

 

 

Warmtepomp in uw airco kan ik dan goedkoper verwarmen?

Alle airconditioners die wij u aanbieden zijn voorzien van een warmtepomp!

Dit zorgt ervoor dat uw airco kan koelen of verwarmen. Met de aanschaf van een airco koopt u dus een klimaatbeheersysteem.

Verwarmen met een airco is aanzienlijk goedkoper dan met uw CV ketel.

Hoe dat kan? Heel simpel uw CV levert 100% van de gebruikte energie in warmte maar een airco heeft maar 25% energie nodig om 100% warmte af te geven dus u bespaart behoorlijk op uw energiekosten.

Vraag vrijblijvend een offerte aan en geniet het hele jaar door van uw airconditioner!

Wat is Inverter Technologie?

Vroeger waren er twee standen op een airconditioner aan of uit ! Dat betekend aan op maximaal vermogen en bij de gewenste temperatuur ging het uit maar door een snelle stijging van de temperatuur weer aansloeg! Hierdoor waren er veel temperatuur verschillen met hoge energiekosten.

grafiek comfortabele temperatuur met S-inverter

Met de Inverter Technologie is hier een einde aan gekomen. Nu bieden de airco’s alleen het koelvermogen aan op het niveau wat gewenst is. Hierdoor is de temperatuur constant en stabiel en de buitenunit veel stiller geworden omdat het niet constant op maximaal vermogen hoeft te werken. Bovendien is een vaste airconditioner hierdoor zeer energiezuinig in werking wat een besparing is voor het milieu en uw energiekosten dus uw portemonnee!

 

 

Waarom heb ik een onderhoudscontract nodig?

De belangrijkste redenen voor een Service & Onderhoudscontract zijn:

service-onderhoud

 • Ten eerste voldoet u hiermee aan de garantievoorwaarden gesteld door de leveranciers. Namelijk er dient jaarlijks door een erkend bedrijf aantoonbaar onderhoud te zijn gepleegd. Dus alleen zo heeft u de 5 jaar fabrieksgarantie op alle onderdelen!
 • Ten tweede eventuele problemen van milieu technische aard worden voorkomen en u voldoet als eindgebruiker aan de wettelijk gestelde gedragsregels voor het gebruik van een koudemiddel.
 • Door jaarlijks onderhoud is de kans op een lekkage of technische storingen heel klein dus zo voorkomt u onkosten.
 • Op deze manier blijft uw airco zijn duurzame en energiezuinige werking houden en daardoor is het energieverbruik zeer laag en de opbrengst hoog ook voor de lange duur.
 • Daarnaast is voor een goede luchtverdeling het onderhoud ook belangrijk. Want met het reinigen en juist afstellen van de lucht uitblaas lamellen draagt bij tot een optimale verspreiding van de lucht op de lange termijn.
 • Tevens wordt de levensduur van uw airco aanzienlijk langer bij een goed onderhouden systeem.
 • Als laatste is het belangrijk dat de lucht die u in ademt, schoon en fris is en blijft. Door ieder jaar de luchtfilters te reinigen dan wel te vervangen bent u verzekerd van u een gezonde lucht.
Wat betekent dB(A)?

De afkorting voor een decibel is dB(A). Het is een maat eenheid om aan te geven hoe hard een geluid is.  Mensen nemen pas geluid waar vanaf 0 daarom staat 0 voor de gehoordrempel van het menselijk oor. Dus hoe meer geluid hoe hoger de decibellen zijn.

In geval van airconditioners wordt het vaak omschreven als “stil” of “zeer stil” of “fluister stil”.

Om u een indruk te geven waar je het mee kan vergelijken:

DecibelGeluidBijvoorbeeld
0 -10 dB(A)niet hoorbaareen blaadje valt
10-20 dB(A)net aan hoorbaarruis van een paar boomblaadjes
20-30 dB(A)erg stilde stilte in de huiskamer
30-40 dB(A)fluister stilop 5 meter afstand fluisteren
40-50 dB(A)beperkt geluideen koelkast die aanslaat
50-55 dB(A)licht geluideen auto die langs rijdt
60-70 dB(A)hoorbaarlicht stemgeluid of apparaat geluid
70-75 dB(A)irritanteen stofzuiger of meerdere personen aan de telefoon
80-85 dB(A)hinderlijkeen wekker of deurbel
85-90 dB(A)luideen mixer of zagen
85-90 dB(A)zeer hinderlijkjuichen of een vrachtwagen die dichtbij voorbij komt
90-95 dB(A)lawaaieen drilboor
het loopt verder op naar 140 dB(A) wat de pijngrens is!
Wat is een vaste airconditioner ofwel singel-split airconditioner?

Een vaste airconditioner ook wel een singel-split airconditioner genoemd bestaat uit 2 delen; een binnendeel wat een wandmodel, vloermodel of plafondmodel kan zijn en één buiten unit. Het houdt de temperatuur en luchtvochtigheid op een constante en aangename temperatuur ondanks dat het buiten onaangenaam warm of koud is. Ook de lucht kan hiermee gezuiverd worden door het toepassen van filters. Waardoor nare luchtjes, bacteriën en stofdeeltjes worden gezuiverd of geneutraliseerd.

Bovendien kunt u met een vaste airconditioner koelen of verwarmen in 1 systeem. Zo kan het traditionele verwarmen eventueel vervangen worden. Hiermee bespaart u op uw energieverbruik dus een besparing in uw portemonnee.

Een singel split airco is geschikt voor één ruimte tot >130m². Hoe groter de ruimte hoe hoger het koelvermogen moet zijn om de gewenste temperatuur te bereiken. Maar dat heeft ACtotaal.nl voor u al berekend, dus als u minimaal de m² invult tonen wij direct een geschikte airconditioner.

 

 

Waarom kiezen voor ACtotaal.nl?

Omdat ACtotaal.nl van mening is dat een technisch product als een vast airconditioning systeem voor iedereen toegankelijk moet zijn!

 • Dus hebben we deze website zo gemaakt dat we eenvoudig en snel u direct een passend airco advies tonen als u minimaal de m² heeft ingevuld.
 • Daarna leggen we kort en bondig uit wat u van dit merk, model en uitvoering kunt verwachten en waarin het zich onderscheid.
 • Tevens bieden we u de scherpste airco tarieven aan inclusief BTW.
 • Verder leveren we alleen A-merk airconditioners die kwaliteit en duurzaamheid waarborgen met energielabel vanaf A t/m A+++.
 • Daarnaast ontvangt u een maximale fabrieksgarantie van 5* jaar  (* met een onderhoudscontact is de garantie periode gewaarborgd).
 • U ontvangt al binnen 2 werkdagen uw offerte.
 • Wij hanteren een hele snelle levering van 5 werkdagen.
 • Ten slotte ACtotaal.nl levert uitsluitend airconditioners inclusief montage door een erkend F-gassen gecertificeerd bedrijf.

Daarom is ACtotaal.nl de expert in airconditioning voor thuis, op kantoor of in uw winkel!

Wat betekent S.E.E.R en S.C.O.P waarde?

Deze afkorting S.E.E.R. staat voor Energy Efficiency Ratio. Dit is een waarde die aangeeft hoe efficiënt een airco kan koelen. De S staat voor seizoen waarbij de invloed van het energieverbruik over een heel seizoen is meegenomen!

Dus hoe hoger de SEER waarde, hoe minder elektriciteit de airconditioner verbruikt en u bespaart op de energiekosten.

De afkorting S.C.O.P. staat voor Coefficient of Performance. Dit is een waarde die aangeeft hoe efficiënt een airco kan verwarmen. Ook hier staat de S voor seizoen waarbij de invloed van het seizoen in is verwerkt.

Vandaar hoe hoger de SCOP waarde, hoe energiezuiniger deze airconditioner verwarmt en u bespaart!

 

Is een airco systeem zuinig in verbruik?

Alle A-merk airconditioners zijn zeer zuinig in verbruik en hebben daarom ook allemaal het energielabel A tot A+++. En hoe hoger de  S.E.E.R. en S.C.O.P. waarde, hoe zuiniger de airconditioner zijn werk doet.

Naast koelen kunnen ze ook allemaal verwarmen en dat is zelfs zuiniger dan met een CV-systeem!

Kortom het overwegen waard om met een airconditioner het traditionele verwarmen te vervangen en zo een besparing van uw energiekosten te realiseren.

Wat zijn de voordelen van een vast airconditioning systeem?

Er zijn vele redenen op te noemen waarom u voor een vast airconditioning systeem kan kiezen, we hebben een aantal voor u weergegeven:

 • Omdat u een aangename constante temperatuur het hele jaar door wilt, dus een maximaal comfort
 • U graag energiezuinig wilt koelen en verwarmen in 1 systeem
 • Hieruit volgt een aanzienlijke besparing op uw energiekosten
 • Een aangenaam constant klimaat bevordert de concentratie en productiviteit tijdens werken of studeren
 • Geniet van een goede nachtrust zodat u uitgerust en fris kunt opstaan
 • Uw klanten verblijven langer in uw winkel of restaurant met een aangename temperatuur
 • Het is duurzaam, energiezuinig en een besparing in uw portemonnee
 • De luchtvochtigheid wordt het hele jaar gereguleerd.
 • En met de lucht reinigingsfilters ademt u een schone gezuiverde lucht in. Dus weg met nare luchtjes, pollen en bacteriën.

Maar natuurlijk zijn er nog veel meer redenen om te kiezen voor een vaste airco. Benieuwd wat voor u de beste airco oplossing is? Vul dan minimaal uw m² in en ACtotaal.nl toont u direct alleen die airconditioners die hiervoor geschikt zijn!

Hoe bereken je de m² van een ruimte?

U berekend de vierkante meters door de lengte van de ruimte in meters X de breedte in meters =  het aantal

Voorbeeld; uw slaapkamer is 4 m lang X 3,50 m breed  = 14 m² 

Want U heeft de vierkante meters nodig van de ruimte waar een airconditioner in komt. Zodat u de juiste type airconditioner kiest die genoeg koelvermogen heeft om de ruimte comfortabel te koelen en te verwarmen.

ACtotaal.nl heeft op basis van de vierkante meters dit al voor u omgerekend en daarom krijgt u na het invullen van m² direct alleen die type airconditioners te zien die geschikt is voor de ruimte van desbetreffende aantal m²!

Wat doen lucht reinigings filters?

Alle A-merk airconditioners gebruiken lucht reinigings filters, al zijn er zeker verschillen de basis is hetzelfde namelijk de lucht wordt gezuiverd van kleine stofdeeltjes en nare luchtjes zodat u weer frisse lucht in ademt.

Er zijn filters ingebouwd die veel verder gaan om de lucht te reinigen van bijvoorbeeld bacteriën, virussen, pollen, rook en stof tegen houden. En sommige hebben een aparte aanzuig en uitblaas filter zodat de lucht optimaal ververst wordt.

Dit allemaal om u een comfortabel gevoel te geven met een airco klimaat systeem.

Kan ik meerdere binnen delen aansluiten op 1 buiten unit?

Jazeker dat kan, u kunt meerdere binnen delen op 1 buiten unit aansluiten mits de binnen delen in één en dezelfde ruimte worden geplaatst!

Het is de ideale oplossing voor grotere of smalle lange ruimtes. Denk bijvoorbeeld aan winkels, restaurants, kantoren, ontvangstruimte en vergaderzalen. Let wel u kunt alleen gelijktijdig de airconditioners bedienen. Deze mogelijkheid wordt meestal weergegeven als DUO / TWIN / TRIO / TRIPLE of QUATRO.

Wilt u graag meerdere ruimtes apart van elkaar koelen en verwarmen dan heeft u een Multi-Split airconditioner nodig, vraag hiervoor een offerte op maat aan bij ACtotaal.nl en u ontvangt een passend airco advies voor uw specifieke situatie!

Waar kan ik de buiten unit het beste plaatsen?

Het is belangrijk om goed na te denken waar u de buiten unit wilt plaatsen omdat:

 • Het op een platte ondergrond verankerd moet worden, bijvoorbeeld een plat dak of op de grond.
 • Of aan een rechte muur opgehangen kan worden.
 • Daarnaast moet het veilig bereikbaar zijn.
 • Vanaf de plek waar de buiten unit komt een elektra aansluitpunt aanwezig is binnen een straal van 3 meter. Mocht dit niet het geval zijn dan is er extra materiaal nodig met meer werkzaamheden. Dit is niet in een standaard montage opgenomen.
Wat doet de luchtvochtigheid in een airco?

In Nederland hebben we relatieve hoge luchtvochtigheid en dit heeft een grote invloed op het comfort gevoel. Dat voelt u direct door te gaan transpireren wat een onbehagelijk gevoel geeft.

Een airconditioning veroorzaakt een temperatuurdaling en dat gaat samen met een vermindering van de vochtigheidsgraad van de lucht. Dus is het veel aangenamer om in te vertoeven. Dit bevordert onder andere het concentratie en prestatie vermogen.

Daarnaast tijdens het verwarmen wordt de lucht juist droger. Er zijn verschillende uitvoeringen die nu zorgen dat de luchtvochtigheid wordt hersteld en u geen last heeft van bijvoorbeeld droge ogen.

Wat doet een bewegingssensor-aanwezigheidssensor?

De bewegingssensor detecteert of er iemand in de kamer aanwezig is.

Want wordt de ruimte verlaten, dan schakelt de unit automatisch naar een lager vermogen zodat het minder energie verbruikt. En op het moment dan iemand de ruimte opnieuw binnen komt, schakelt het toestel direct weer terug naar de oorspronkelijk ingestelde stand.

De aanwezigheidssensor zorgt dat de lucht zo wordt verdeeld daar waar u aanwezig bent! Zo bespaart u ook energie verbruik.

Bewegingssensor MCR-SMD

 

Kan een airconditioner koelen+verwarmen+ontvochtigen+luchtreinigen in 1 systeem?

Het antwoord is eenvoudig JA alle A-merk airconditioners die ACtotaal.nl u aanbied kunnen in 1 systeem zowel koelen of verwarmen, ontvochtigen  en de lucht reinigen.

Ieder merk heeft zo zijn eigen ontwikkelingen verwerkt in zijn modellen maar ze voldoen allemaal aan de Europese wetgeving en werken energiezuinig.

Dus u heeft met een airco van ACtotaal.nl een klimaatbeheer systeem waarmee u geniet van een comfortabele en constante temperatuur om in te leven, slapen, studeren, werken of winkelen.

Wie kan aanspraak maken op de investeringsaftrek (EIA regeling)

Alleen voor de zakelijke markt is er de mogelijkheid om gebruik te maken van de Energie-investeringsaftrek (EIA) als u een airconditioner aanschaft met een minimaal koelvermogen van 12 kW!

U kunt fiscale aftrek krijgen voor duidelijk omschreven investeringen (specifiek) maar ook voor maatwerkinvesteringen (generiek) die een forse energiebesparing opleveren.

Weten of dit voor u van toepassing is kijk dan op: https://www.rvo.nl/subsidies-regelingen/energie-investeringsaftrek-eia

Wanneer heb ik een multi-split airconditioner nodig?

Een multi-split airconditioner is een vaste airco die verschillende ruimtes apart van elkaar kan koelen of verwarmen. Dat betekend dat u meerdere binnen delen aansluit op 1 buiten unit. Ieder ruimte kan hiermee individueel worden ingesteld. Er kunnen maximaal 5 binnendelen op 1 buiten unit worden aangesloten. Heeft u meer dan 5 verschillende ruimtes dan heeft u een 2e buiten unit nodig.

Dus als u meerder ruimtes apart van elkaar wilt koelen of verwarmen kunt u bij ACtotaal.nl een offerte op maat aanvragen. Hiermee kunnen we heel specifiek voor uw situatie de beste airco oplossing aanbieden.

Waar staat PED voor?

PED is de Richtlijn voor drukapparatuur omgezet naar de Nederlandse wetgeving middels het Warenwet Besluit Drukapparatuur 2016 (WBDA).

Het beschrijft de verantwoordelijkheden en de verplichtingen van de fabrikant/installateur, gebruiker, keuringsinstantie en het bevoegd gezag.

De twee hoofddoelen van PED zijn:

 • het harmoniseren van nationale wetgevingen met betrekking tot drukapparatuur zodat deze geen belemmering vormen voor vrij handelsverkeer;
 • veiligheid voor personen en omgeving door het stellen van minimale essentiële veiligheidseisen waaraan drukapparatuur moet voldoen. Dit betekend dat drukapparatuur zodanig moet worden ontworpen, vervaardigd, gecontroleerd en indien van toepassing uitgerust en geïnstalleerd, dat de veiligheid gewaarborgd is.